Vrouwenbeelden in de Wereldwinkel.

Vrouwenbeelden in de Wereldwinkel.

Internationale vrouwendag is in het leven geroepen om aandacht te vragen voor vrouwenthema’s zoals economische zelfstandigheid en huiselijk geweld.

Op 8 maart 1908 kwamen vrouwen in Chicago en New York in opstand voor arbeidsomstandigheden en kiesrecht voor vrouwen. Sinds 1912 word deze dag over de hele wereld herdacht om economische, politieke en sociale vooruitgang van vrouwen te vieren. In 2024 is het thema “Een wereld, duizend vrouwen”. Het laat de verschillen en overeenkomsten zien tussen culturen bij onderwerpen als geboorte, huwelijk, werk en dood.

 

In de Wereldwinkel hebben wij prachtige vrouwenbeeldjes uit Burkina Faso (deze zijn van brons vervaardigd). Dames van keramiek uit Mexico en last but not least de beeldjes uit “springstone” vervaardigd. Dit is een harde zwarte steensoort die zich goed laat bewerken.

De beeldhouwer Aaron Kapembeza uit Zimbabwe leerde de basis-beginselen van zijn tante Colleen Madamombe die zijn talent herkende en erkende. Hij werkt in zijn beeldentuin nabij Harare en zijn werk is een waar collectors-item.

Aarons interesse in mensenrechten en emancipatie worden zichtbaar in zijn beroemde “proud ladies” welke in de Wereldwinkel zijn toegevoegd aan de collectie.

De beelden worden met de hand gemaakt en iedere proud lady is uniek.

 

U kunt de kunststukjes bewonderen in de Wereldwinkel, Voorstraat 73 in Brielle