Welkom bij

Wereldwinkel Brielle

 

 

 

Voor meer recepten... kom naar de Wereldwinkel. Er liggen heerlijke recepten voor u klaar

 

Aardappelsalade met Gele Curry dressing

Heb je nog aardappeltjes over van het kerstdiner? In een handomdraai maak je er echte smaakbommetjes van met onze Gele Curry Kruidenpasta. Je maakt het gerecht compleet met verse groenten of een restje kerstkalkoen.

 

Geroosterde groenten met pita en labneh

Vandaag een makkelijk gerecht op het menu. Ideaal om de groenterestjes die je hebt op te maken. Het is slechts een kwestie van het in grove stukken snijden van bietjes, wortels, pompoen (en wat je nog meer over hebt), even mengen met onze Libanese Geroosterde Bloemkool Kruidenpasta en alles samen in een grote ovenschaal gaar laten worden. Serveer de groenten met pitabroodjes en labneh. Heb je zin om zelf labneh te maken vandaag? Houd er dan rekening mee dat je yoghurt tenminste vier uur laat uitlekken. 

 

Panzanella met brood en geroosterde courgette

Hét gerecht om de restjes stokbrood, ciabatta of ander brood van het kerstdiner op te maken, is panzanella. Voeg nog wat groenten toe, eventueel een stukje vis of vlees en je makkelijke maaltijd is compleet. 

 

Wijntje erbij

Door de vele oliebollen en appelflappen op Oudejaarsdag slaan we 't menu een dagje over. Proost op 2020!

  

 

 

Indiase pizza met kikkererwten

Gelukkig nieuwjaar! Ultiem comfort food op de allereerste dag van het jaar: pizza. We hebben er een Indiase twist aangegeven met onze Korma Kruidenpasta en kikkerwerwten. Heb je nog verse groene kruiden staan? Dit is het moment om ze op te maken, perfect voor in de yoghurtdip en om vers over de pizza te strooien. 

 

Pittige gehaktballetjes met friet

Bereidingstijd: ca. 30 minuten
Ingrediënten
⦁    800 g (zoete) aardappel en/of knolselderij
⦁    50 ml olijfolie
⦁    400 g gehakt half om half
⦁    3 teentjes knoflook
⦁    3 el gemalen kokos
⦁    1 ei
⦁    3 bosuitjes
⦁    zout
⦁    (rauwkost)salade​ 4-6 tl Sambal Badjak*
⦁    8 flinke el Pindakaas*
⦁    scheut Ketjap Manis*
Ingrediënten gemarkeerd met een * zijn verkrijgbaar als Fair Trade Original-product.

 

Verwarm de oven voor tot 220° C.
Schil de aardappelen en/of knolselderij en snijd ze eerst in plakken en dan in repen. 
Dep de reepjes (zoete) aardappel en/of knolselderij droog met keukenpapier. 
Meng deze frietjes met een heel klein beetje olie en verdeel ze over een met bakpapier beklede bakplaat.
Bak de frietjes in het midden van de oven in ca. 20-30 minuten goudbruin en knapperig en bestrooi ze met zeezout uit de molen.
Meng intussen het gehakt met 2 geperste teentjes knoflook, 2-3 theelepels sambal, de kokos, het ei, de gesnipperde bosui en het zout in een kom goed door elkaar. 
Draai van dit mengsel ca. 12 kleine gehaktballetjes.
Verhit 4 eetlepels olie in een braadpan en bak de gehaktballetjes rondom bruin. 
Zet het vuur laag en gaar de gehaktballetjes nog ca. 10 minuten met de deksel op de pan.
Verwarm voor de satésaus in een pannetje met dikke bodem de pindakaas met 150 ml water. 
Pers het laatste teentje knoflook erboven uit en voeg de sambal en een scheut ketjap toe. 
Roer alles door elkaar tot een mooie gladde satésaus. 
Voeg, indien nodig, nog wat water toe.
Serveer bij de gehaktballetjes en frietjes, de zelfgemaakte satésaus en een (rauwkost)salade.​

Kokos-Limoensoep

Uit het kookboek Eerlijk EtenDe basis van deze soep is vegan en met verschillende ingrediënten maak je er een gevulde soep met vlees, vis of groente van. De kokosmelk en pepermix sinaasappel, citroen en knoflook zijn bij ons in de winkel of in onzewebshop te koop.

Ingredienten:
1 bosje koriander,
1 limoen
1 rode chilipeper
1 stengelcitroengras
2 blokjes groentebouillon in 400 ml gekookt water
1 blikje kokosmelk*
3 cm gemberwortel, geschild en geraspt
pepermix, sinaasappel, citroen en knoflook*
eventueel wat zoute sojasaus

Bereiding
Was de koriander en hak deze fijn
Boen de limoen schoon, rasp de schil en pers daarna het sap eruit
Was de chilipeper, halveer in de lengte en haal de zaadlijst eruit als je de soep niet heel pittig wilt. Hak de peper fijn.
Pel de stengel citroengras, zodat je de zachte kern overhoudt en hak fijn.
Breng de bouillon aan de kook en voeg de kokosmelk toe.
Voeg de koriander, limoensap en -rasp, het pepertje, de geplette stengel citroengras en de geraspte gember toe en laat de soep even trekken.
Garneer met pepermix en breng evt. op smaak met een klein beetje sojasaus.

Tips:
Voeg vlak voor het serveren kiemgroenten zoals preischeuten of taugé toe.
Kook apart wat rijstnoedels of soba noedels en voeg die vlak voor het serveren toe. Heb je stevige trek, marineer dan wat reepjes biologische kipfilet in limoensap (30 min. in de koelkast) en kook ze ca. 15 min. met de bouillon mee.

Vegetarische rode curry met pompoen

Er is weer een Shopper Jute Fair Bag. In de tas zit ook een boekje met recepten met daarin bijv. Vegetarische rode curry met Pompoen.

Hiervoor heb je nodig:

2 el. olie, 1 ui (gesnipperd),
1 pakje rode curry kruidenpasta,
1 pompoen (circa 1 kg - schoongemaakt en in blokjes),
1 citroen (helft geperst en helft in partjes),
250 ml water,
300 gr. pandan rijst (zit in de Fair Bag),
300 - 400 ml Bulgaarse yoghurt,
1 zakje cashew noten (grof gehakt en geroosterd),
15 gr. verse koriander.

En zo maak je het:
Verhit de olie in een braadpan, voeg de ui toe en fruit deze kort. Voeg de curry toe en fruit tot de geuren goed vrijkomen. Voeg daarna de pompoenblokjes, het sap van de halve citroen en het water toe. Kook de pompoen in ca. 10 minuten gaar. Bereid intussen de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet de rijst af (als dit nodig is) en laat staan met het deksel op de pan. Zet het vuur van de pompoencurry uit en voeg de yoghurt toe. Serveer de curry bij de gekookte rijst en garneer met de partjes citroen, de geroosterde cashew-noten en de koriander.

De Shopper Jute Fair Bag met inhoud is in onze wereldwinkel-webshop te koop. Deze is gevuld met pandan rijst, kokosmelk, sweet chili saus, groene curry kruiden pasta, woksaus zoet-zuur en noedels.

Kook eens wat tegen de honger!

Recepten van fairtradeproducenten
Ieder recept in dit boek is afkomstig van een fairtradeproducent uit Afrika, Azië of Latijns- Amerika. Elk recept bevat dan ook tenminste één fairtrade ingrediënt dat door hen zelf wordt geteeld, zoals bijv. rijst, olijfolie, honing, rozijnen, chocola of banaan.

Wat is fairtrade?
Fairtrade producten zijn producten waar de boer of producent een goede, eerlijke prijs voor ontvangt. In ruil voor deze goede prijs wordt wel verwacht dat ze met een deel van de opbrengst bijdragen aan de onwikkeling en het welzijn van de medewerkers en de gemeenschap. Zo kunnen zij bijdragen aan onderwijs, infrastructuur en milieu in hun eigen omgeving.

Gevarieerd en exotisch
Dat levert een heel gevarieerd kookboek op met exotische recepten en exotische ingrediënten. De recepten uit dit boek zijn ingedeeld in vlees- en visschotels, fruitschotels en groentengerechten, koekjes, repen en carrés, fruitige verwennerijen, ijs, sorbets, puddings en drankjes en cakes, muffins en broden.

Gestoomde loempia's met sweet chili saus

Voor 4 personen
Bereidingstijd: ca. 30 minuten

Ingrediёnten
12 loempiavelletjes voor stomen (15x15 cm)
50 gr Tibetaanse Noedels*
1 wortel, in reepjes gesneden
1/2 prei, in reepjes gesneden
50 gr. tauge, gewassen
1/2 rode peper, fijngehakt
2 el vers korianderblad, fijngehakt
3 tl. vissaus
Sweet Chili saus*

* Ingrediënten zijn verkrijgbaar als Fair Trade Original-product

Bereiding
Ontdooi het loempiadeeg. Kook de noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking, giet af en spoel na met koud water. Breng in een pannetje water aan de kook en voeg eerst de wortel en 5 minuten later de prei toe. Kook dit 3 minuten tot beide groenten beetgaar zijn. Leg de tauge in een vergiet en giet de wortel en prei erboven af. Dep noedels en groenten droog met keukenpapier. Meng ze met de gehakte rode peper en het korianderblad. Breng op smaak met de vissaus. Leg een loempiavelletje op een snijplank en leg in het midden een reep van het noedel-groentenmengsel. Vouw het deeg, volgens de aanwijzingen op de verpakking, tot een kleine loempia en druk met vochtig keukenpapier het laatste puntje deeg tegen de loempia, zodat het blijft plakken. Maak op deze wijze twaalf loempia's. Breng in een pan een laagje water aan de kook en zet er een stoommandje in. Stoom per keer 2 of 3 loempia's in enkele minuten gaar. Serveer met een chilisaus.


Witlof met geitenkaas en honing

Voor 4 personen
Bereidingstijd: ca. 20 minuten

Ingrediёnten
8-12 struikjes witlof (afhankelijk van de grootte)
20 g boter
4 el Tropische honing vloeibaar*
200 g geitenkaas
75 g walnoten, grof gehakt
75 g cashewnoten*, grof gehakt
enkele takjes verse tijm, blaadjes afgerist
zout en vers gemalen peper

* Ingrediënten zijn verkrijgbaar als Fair Trade Original-product

Bereiding
Verwarm de oven voor op de grillstand. Snijd de struikjes witlof over de lengte doormidden en verwijder de bittere kern. Breng een pan met water en een snufje zout aan de kook en kook de witlof in circa 10 minuten gaar. Neem de witlof uit de pan, laat het goed uitlekken en druk het extra vocht eruit. Vet de ovenschaal in met een beetje boter en leg de witlofstruikjes in de schaal. Verkruimel de geitenkaas boven de witlof, maal er peper overheen en verdeel er de honing over. Meng de walnoten met de cashewnoten en de blaadjes tijm en verdeel dit ook over de witlof. Verdeel de rest van de boter in klontjes over de witlofschotel. Plaats de ovenschaal in de oven en grill tot de bovenkant van de witlofschotel een mooi goudbruin korstje heeft. Lekker met gekookte krieltjes of aardappelpuree.

 

Koffietijd

Chocolade koffie
3 koppen vers gezette sterke koffie*
1 stokje kaneel*
100 g pure Mascao chocolade*
1/2 liter melk
* Fair Trade ingrediënt

Bereiding:
Roer de koffie, kaneel, chocolade en melk in een pan op een middelhoog vuur tot de chocolade gesmolten is (niet aan de kook brengen). Kaneelstokje verwijderen en serveren in zes glazen.