Welkom bij

Wereldwinkel Brielle

Cadeautjes met symboliek in de Wereldwinkel.

Bij sommige gebeurtenissen passen symbolische geschenken. Een huwelijk, de geboorte van een kind of een relatie zijn momenten om aan terug te denken en daarvoor is bijvoorbeeld een beeldje van serpentijn of kisiisteen heel geschikt.

 

Serpentijn is een middelharde steensoort, geliefd bij kunstenaars vanwege zijn hardheid, het geeft mooie kleuren en fraaie glans na afwerking. De beeldhouwers in Zimbabwe werken in de openlucht met divers gereedschap.

 

Eerst wordt de vorm grof uitgehakt en daarna met mes, vijl en grof schuurpapier verder gemodelleerd. De vrouwen schuren met maar liefst achtgradaties schuurpapier de beelden in een bak met water helemaal glad.

Dit schuren kost net zoveel tijd als het creëren van beelden, die allemaal uniek zijn en kleine afwijkingen in vorm en kleur mogen hebben.

Het beeldje van de eeuwige knoop is gemaakt uit één stuk kisiisteen en omdat de knoop niet uit elkaar te halen is, symboliseert dit eeuwigdurende vriendschap en/of liefde.

De steensoort wordt gedolven in Kenia en met zand en water glad geschuurd. Kisii-steen (of speksteen) is een fantastisch materiaal.

Het zijdezachte karakter, de kleurschakeringen van wit, roze en grijs biedt de kunstenaars een steen waar ze prachtige vormen van kunnen snijden.