Welkom bij

Wereldwinkel Brielle

Keramische kunstwerken

Nieuw keramiek uit Zuid-Afrika

Wereldwinkel Brielle heeft de hand weten te leggen op fraaie keramische kunstwerkjes, gemaakt in de buurt van Plettenberg Bay, Zuid-Afrika. Geproduceerd door lokale ambachtslui met de dieren van Zuid-Afrika als inspiratiebron .

Deze werkstukken zijn vervaardigd van speciale klei, worden gebakken, geglazuurd en gaan dan in een oven  met een hoge temperatuur.

Op het moment dat het glazuur gesmolten is, wordt de oven geopend. Het werkstuk wordt met een tang uit de oven gehaald en vervolgens in een metalen ton met houtvezels gelegd. Het gloeiend hete keramiek zet de houtvezels in brand.

Door de ton direct af te sluiten met een deksel wordt de brand door zuurstoftekort gesmoord. De vezels gaan smeulen.

Na ongeveer 15 minuten wordt het werk uit de ton gehaald, in een waterbak afgekoeld en worden  roet en stro er afgepoetst.

De barstjes in het glazuur (craquelé) zijn ontstaan door de grote temperatuurswisseling en worden door het zuurstoftekort zwart, evenals de ongeglazuurde delen.

Het procedé zorgt ervoor, dat elk voorwerp een unieke uitstraling krijgt. Deze bijzondere techniek is oorspronkelijk afkomstig uit Japan, maar wordt nu ook gebruikt voor deze fraaie kunstwerken.