Welkom bij

Wereldwinkel Brielle

Afrikaanse keramiek

Raku gebakken keramiek.

Crags Ceramics is gevestigd aan de voet van de Outeniqua Mountains in Plettenberg Bay in Zuid-Afrika.

Crags maakt "Raku" gebakken keramische kunstwerken geïnspireerd door de Afrikaanse tradities, culturen en (uiteraard) de dieren van Afrika. Unieke handgemaakte keramische kunstobjecten worden van speciale klei gemaakt door een collectief van lokale ambachtslui opgeleid en begeleid door Crags.

Raku is een specifiek keramisch bakproces dat zowel vuur als rook gebruikt om unieke patronen en ontwerpen in het aardewerk te maken. Het aardewerkstuk wordt eerst bisque gebakken, dan geglazuurd en daarna ondergaat het het raku stoken proces in een speciale oven.

Terwijl het werkstuk nog heet is en gloeit, wordt het geplaatst in een metalen ton vol met houtvezel en een beetje gras. De hitte die uit werkstukken komt maakt dat het houtvezel in de ton spontaan gaat branden.

Er wordt een deksel op de ton geplaatst en het werkstuk smeult in de ton. De zuurstof trekt uit het aardewerk en het glazuur, dit proces heet “de reductie”. Nu ontstaat de unieke uitstraling. De kleuren en patronen zijn onvoorspelbaar. Daarna gaat het aardewerk in koelwater. Dit bevriest de patronen.

 

In de etalage van Wereldwinkel Brielle staat een tafereeltje van onder andere leuke neushoorns met vogels ((oxpeckers) op hun rug en nijlpaarden van de raku techniek.

U zult het zien!